Podlaga za tapeciranje
Podlage morajo biti suhe, gladke, nevtralne in vpojne. V kolikor je stena zelo vpojna (novogradnje, knauf,… je potrebno steno utrditi s predpremazom lepila (150g lepila VETA LAMOPAK ali 200 g lepila VETA SPEZIAL na 8 L vode). Steno lahko premažemo tudi z akrilno emulzijo (redčeno z vodo1:2)

Priprava stene
Steno je potrebno predhodno zgladiti s steklenim papirjem in z lopatico, ter odstraniti razpokane disperzijske in druge premaze.
Izravnavanje stene pride v poštev samo pri zelo grobih zidovih, kjer moramo steno obdelati z izravnalno maso.

Jupol kot podlaga
V primeru, da je na steni večkratni (3 in več) nanos jupola, predpremaz ne zadostuje kot podlaga za tapeciranje, ter ga je potrebno odstraniti.

Tapeta kot podlaga
Tapeto kot podlago je možno uporabiti le takrat, če je tapeta dobro pritrjena na podlago. V nobenem primeru se ne sme papirnata tapeta polagati na plastične (vinilne) tapete.
V kolikor imamo na steni že več slojev tapet in nam tapeta ne predstavlja solidne osnove za ponovno tapeciranje moramo stari sloj tapet odstraniti, tako da staro tapeto premažemo z močno razredčenim lepilom ali z odstranjevalcem za tapete. Tapeta se po cca. ½ ure dovolj razmoči tako da jo z lahkoto odstranimo. V skrajnem primeru je potrebno včasih postopek ponoviti ali celo poškodovati površino tapete, da bi se le ta dovolj razmočila.

Ne priporočamo lepljenja nove tapete na že obstoječo tapeto!

Kredni sloj kot podlaga
Na kredni sloj tapeta ne prime. Steno navlažimo in sloj odstranimo z lopatico. Površina stene mora biti dobro utrjena, pigment s katerim je stena premazana ne sme odstopati. Gladko in utrjeno steno je priporočeno premazati z razredčenim lepilom 1 dan pred lepljenjem tapet.

Orodje za tapeciranje
Čopič za nanos lepila, ščetka, meter, svinčnica, olfa nož (za obrezovanje tapet), jekleni trak za obrezovanje (šina), valjarček

Tabela za določanje potrebnega števila rol

 

Navodila v pdf formatu: Navodila za pripravi stene za tapiciranje